11. 02. 2021

Znanost je pri cepivu prehitela industrijo

V Evropski uniji je bilo do danes cepljenih več kot 17 milijonov ljudi. Zadovoljna sem s priznanjem predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Evropskem parlamentu, da v tem obdobju ni šlo vse po načrtih, predvsem glede zamud z dobavo cepiv. Znanost je tokrat preprosto prehitela industrijo, saj je novo cepivo, ki je varno in učinkovito, nastalo v zgolj 10 mesecih, kar je zgodovinski dosežek. Zdaj je čas, da industrija in logistika znanost tudi dohitita.

Najnovejša novica, da bo nemški proizvajalec cepiva BioNTech začel s proizvodnjo cepiva v novi tovarni v nemškem Marburgu, kar naj bi znatno povečalo oskrbo EU s cepivom, je zelo spodbudna. BioNTech načrtuje proizvodnjo kar 250 milijonov odmerkov v prvem letošnjem polletju.

Pomembno pa je, da je EU šla v skupno naročilo cepiv, s čimer se je pokazala solidarnost kot temelj zveze držav. Strinjam se s predsednico Komisije, da si ne zna predstavljati, kaj bi pomenilo, če bi si nekatere države članice zagotovile cepiva same, druge pa bi ostale praznih rok.

Cilj, da bo do konca poletja cepljenih 70 odstotkov odraslih v EU, tako ostaja nespremenjen. Vsi skupaj se moramo zanj potruditi tako na zakonodajni kot tudi na logistični ravni. Prav v teh časih se kaže, kako pomembna je strateškost v krizi in način komuniciranja.

Ob tej priložnosti pa bi se rada zahvalila slovenskemu zdravstvenemu osebju, saj trenutni podatki kažejo, da je Slovenija po številu cepljenih na samem svetovnem vrhu.