21. 04. 2022

Zloraba Pegasusa na Poljskem in Madžarskem je neopravičljiva

ljudmila novakV Evropskem parlamentu sem postala članica preiskovalnega odbora za preučevanje nezakonite uporabe vohunske programske opreme Pegasus v nekaterih državah EU.

Pegasus je v Izraelu razvita vohunska vojaška prisluškovalna oprema. Različne države so to novo nastalo vojaško opremo “zlorabile” in namesto za učinkovit boj proti terorizmu uporabile za prisluškovanje novinarjem, borcem za človekove pravice in opozicijskim politikom. Kako? Pegasus je lahko na daljavo nameščen na pameten telefon, brez tega, da od lastnika zahteva kakršno koli dejanje. Oprema nato lahko zrcali šifrirana sporočila iz aplikacij, kot so WhatsApp, Viber, Signal ter telefon z vklopom mikrofona in kamere spremeni v nadzorno napravo.

Nedavna razkritja, da je desna konservativna poljska vlada stranke Zakon in Pravičnost (PiS) uporabila Pegasus za nadzor političnih nasprotnikov in tožilcev, so grozljiva. A Poljska žal ni osamljen primer, saj so Pegasus po do sedaj znanih informacijah uporabljali tudi na Madžarskem. Tamkajšnja vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je Pegasus uporabila za prisluškovanje novinarjem, kar je povsem v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU.

Primer zlorabe Pegasusa na Poljskem in Madžarskem ni možno opravičiti. Nezakonito prisluškovanje političnim nasprotnikom in novinarjem ni le v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU, kot sta svoboda medijev in svoboda govora, temveč je v nasprotju tudi z zakonodajo Evropske unije.

Predstavljajte si, da se pogovarjate s svojo ljubljeno osebo, medtem ko predstavnik vlade spremlja vaš pogovor na daljavo tako v zvočni kot tudi slikovni obliki. Predstavljajte si, da niste volivec tiste stranke, ki vodi vlado in vas zaradi tega spremljajo in opazujejo. To je strašljivo in spominja na neke stare svinčene čase, ki se nikoli več ne smejo ponoviti.

Večina nas v Evropskem parlamentu meni, da škandal ni v tem, da obveščevalne službe uporabljajo sodobne digitalne tehnologije za boj proti terorizmu ali drugih oblikah kriminala. Menim, da obveščevalne službe morajo imeti na voljo tovrstne zmogljivosti, vendar pod absolutnim pogojem, da jih ne uporabljajo kot orožje v političnih bojih, ali proti demokratičnim procesom, institucijam, politikom in novinarjem. Vohunska programska oprema Pegasus je bila uporabljena daleč prek svoje prvotne zasnove kot sredstvo za boj proti terorizmu.

Pegasus razjeda našo demokracijo. Tudi kot članica novonastalega odbora v Evropskem parlamentu se bom še naprej borila proti napadom na celovitost naše Unije in naših demokratičnih institucij.