04. 05. 2022

Zakaj podpiram embargo na uvoz ruske nafte v EU

ljudmila novakPredsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije.

Predlog embarga na rusko nafto s strani Evropske komisije sem pričakovala. V politični skupini EPP smo k temu pozvali že pred časom, tudi sama sem se v Evropskem parlamentu za takšen ukrep že javno zavzela.

Rusija je po podatkih Eurostata leta 2019 uvozila v EU 27 odstotkov surove nafte, 42 odstotkov zemeljskega plina in več kot tri četrtine trdnega goriva (47 odstotkov). Pri slednjem gre večinoma za uvoz premoga.

Ob takšnih odstotkih je evropska zaskrbljenost ob sprejemanju sankcij, povezanih z uvozom ruskih energentov, na mestu. Višje cene energentov lahko povzročijo višje stroške za podjetja in na koncu tudi višje cene produktov. Višje cene produktov pa neposredno vplivajo na kakovost življenja ljudi.

Vsled zapisanega razumem pomisleke tistih, ki morda dvomijo v sprejemanje takšnih ukrepov, a ob tem moja vest nikakor ne more mimo grozodejstev ruske vojske v Ukrajini in Putinovih teženj onkraj Ukrajine.

Ker pa se zavedam pomembnosti neodvisne energetske oskrbe za evropsko gospodarstvo, v Evropskem parlamentu pozivam k nujnosti priprave ukrepov, s katerimi se bo ob embargu ruskih energentov omenjena neodvisnost tudi zagotovila. Kot sem seznanjena, v Bruslju sicer že potekajo temeljita pogajanja na svetovni ravni s ciljem ublažitve posledic energetskih ukrepov za ljudi in gospodarske subjekte v EU.

V nobeni vojni ni zmagovalcev, so zgolj poraženci. Putinova morebitna prevlada v Ukrajini utegne pripeljati do nadaljevanja njegovih vojnih grozodejstev. Čeprav se to marsikomu zdi neverjetno, pa je z obžalovanjem potrebno spomniti, da še šest mesecev nazaj nihče ni verjel, da bodo Putinovi tanki resnično prestopili mejo z Ukrajino.
In se je zgodilo.