05. 04. 2022

Z ukrepi v Evropskem parlamentu se ne bomo ustavili

V ruski agresiji na Ukrajino je bilo doslej ubitih več kot 150 otrok. Posnetki grozodejstev, ki prihajajo iz okolice Kijeva, so zastrašujoči in terjajo nadaljnje sankcije zoper Putinovo Rusijo, ki že načrtuje novo vojaško agresijo in poboje na vzhodu Ukrajine.

Posledica ruskega napada na Ukrajino, ki se je začel februarja 2022, je ena največjih humanitarnih kriz v novejši zgodovini Evrope. Civilno prebivalstvo Ukrajine se sooča z bombardiranjem in nasiljem, milijoni ljudi so morali zbežati v sosednje države – največ na Poljsko, pa tudi v Romunijo, na Slovaško, na Madžarsko in v Moldavijo.

Okoli 90 odstotkov med njimi so ženske in otroci, ki so podvrženi tudi večjemu tveganju nasilja in zlorab, kot so trgovina z belim blagom, tihotapstvo in protizakonite posvojitve.

Za pomoč žrtvam vojne več dodatnih milijard evrov

V Evropskem parlamentu smo vsled zapisanega odobrili predlog Evropske komisije o kohezijskem ukrepu za begunce v Evropi (CARE), ki bo omogočil preusmeritev dostopnih sredstev državam EU, ki nudijo zatočišče ljudem, ki bežijo pred rusko agresijo. To utegne pomeniti dodatnih 10 milijard evrov iz sklada REACT-EU, ki je bil oblikovan kot most med nujnimi ukrepi proti covidu in kohezijskimi sredstvi.

V Evropskem parlamentu smo prav tako za eno leto (do sredine leta 2024) podaljšali obdobje delovanja sklada za azil in migracije ter sklada za notranjo varnost. Podaljšanje omogoča evropskim državam, da po nujnem postopku razporedijo neporabljena sredstva, ki se bodo lahko pomagala odzivati na prihod beguncev iz Ukrajine. To bo predvidoma omogočilo okoli 420 milijonov evrov dodatne podpore, denimo za nastanitev, hrano, zdravstveno oskrbo in dodatne zaposlene.

Ob tem želim poudariti, da so v pripravi že novi ukrepi in spodbude, o katerih bomo odločali v najkrajšem možnem času. V Bruslju bomo naredili vse, da v tej zavržni Putinovi agresiji najprej pomagamo najranljivejšim in hkrati zavarujemo interese demokratične Evropske unije. Gre za zapuščino naših prednikov, ki so dali življenja, da bi mi lahko živeli bolje.