18. 02. 2021

Prepiri s tujimi medijskimi hišami nam ne koristijo, ampak škodijo

V Evropski komisiji so danes obsodili obtožbe slovenskega premierja Janeza Janše na Twitterju, da avtorica kritičnega članka vplivnega spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže. Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

V nadaljevanju objavljam izjavo za javnost, ki se v zadnji točki dotika tudi nedavne prepovedi nastopanja direktorja NIJZ v medijih s strani UKOM.

1) Ne bi me presenetilo, če bi se Slovenija zaradi neprimernih odzivov predsednika vlade znašla pod drobnogledom Evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij.

2) Objektivno poročanje medijev na podlagi dejstev in upravičena kritika oblasti sta dve temeljni vrednoti, ki bi ju morali spoštovati mediji in oblast. Čeprav smo politiki z mediji večkrat v dvoboju, je svoboda medijev nekaj, kar je nujno za obstoj demokratičnih vrednot. Ugled Slovenije je odvisen tudi od spoštovanja demokratičnih vrednot in od spoštovanja svobode medijev. V času predsedovanja bomo še bolj pod drobnogledom. Ne želim si, da bi se Slovenija v očeh mednarodne javnosti znašla v skupini držav, kjer je ogrožena medijska svoboda. Prepiri s tujimi medijskimi hišami nam ne koristijo, ampak škodijo.

3) Pravica do obveščenosti je temeljna človekova pravica v sodobni demokratični družbi. Težko razumem zadnja ravnanja UKOM-a, ki prepoveduje nastope strokovnjakom, ki se v okviru vladnih delovnih skupin spopadajo z virusom Covid-19. Iskreno upam in si želim, da bi UKOM vendarle spregledal, da takšno ravnanje v času tako hude zdravstvene krize ni primerno.

Vabljeni tudi k branju resolucije Evropskega parlamenta o pluralnosti in svobodi medijev v Evropski uniji. V njej med drugim jasno piše, da je pluralnost medijev neločljivo povezana s svobodo, demokracijo in pravno državo. Resolucija je dostopna TUKAJ.