13. 06. 2023

Spletno ustrahovanje ubija. Zakaj v EU ni kaznivo dejanje?

Vaš telefon se zasveti in postane vam slabo. Njegov zaslon lasersko širi sovraštvo naravnost proti vam. Zasmehovani ste. Pred vami se kažejo lažne intimne slike. Zlobne besede žgejo. Grožnje so izrečene. Izginjajoča sporočila, polna nasilja, se kopičijo. Kot da to ni dovolj, je tam še deljenje in všečkanje, lažni profili – da, vsako mučenje ima svojo etiketo –nasilneži so vas spravili tja, kjer vas želijo imeti. So v vašem telefonu, v vašem žepu, v vaši glavi in ​​iz spletnega sveta ni izhoda.

Vse to brutalno preganjanje imenujemo spletno ustrahovanje. Ampak motimo se. To ni ustrahovanje, to je popolno nasilje in z njim se sooča približno polovica mladih v EU. Študija Univerze v Swansea je razkrila, da je pri mladih žrtvah spletnega ustrahovanja “več kot dvakrat večja verjetnost, da se bodo samo-poškodovale in izvedle samomorilno dejanje”. Z drugimi besedami, spletno nasilje povzroča, da se mladi, ki bi morali biti polni upanja in sreče, poškodujejo in ubijejo.

Nicole Fox iz Dublina, ljubkovalno imenovana ‘Coco’, je bila ena teh mladih ljudi, njena mati Jackie pa se je v imenu vseh nas podala v kampanjo za zaščito otrok in mladih. Posledično je bil februarja 2021 na Irskem sprejet Zakon o nadlegovanju, škodljivih komunikacijah in povezanih kaznivih dejanjih 2020.

Tako imenovan ‘Coco’s law’ dopolnjuje obstoječo irsko zakonodajo, ki prepoveduje deljenje spolno izrazitih vsebin, ki vključujejo osebe, mlajše od 18 let. Ustvarja nova kazniva dejanja, ki so neposredno povezana s tem, kar mladi doživljajo. Določa visoke denarne kazni in znatne zaporne kazni. Predvsem pa kaže, da mi, ki imamo moč pomagati, razumemo, kakšen je občutek spletnega ustrahovanja, in bomo storili vse, kar je v naši moči, da zaščitimo tiste, ki so v naši oskrbi.

Odkar je zakon v veljavi, je irska policija sprožila več kot 70 pregonov v zvezi z zlorabo intimnih podob, aktivne pa so bile tudi druge države EU. Leta 2017 je italijanski parlament potrdil zakonodajo proti spletnemu ustrahovanju, lani pa je francoski parlament kriminaliziral šolsko in univerzitetno ustrahovanje, vključno s spletnim ustrahovanjem, pri čemer so storilci kaznovani z denarno kaznijo do 150.000 evrov in zaporno kaznijo do 10 let Toda delne sankcije niso dovolj. Brez celovite obravnave spletnega ustrahovanja v vseh državah članicah EU je naš odziv videti slab. Platforme družbenih medijev, na katerih poteka ustrahovanje, so močne. Samo vseevropski odziv lahko dokaže, da je odločnost EU močnejša.

Si lahko privoščimo čakanje? Vprašajte Jackie Fox, ki je izgubila hčerko. Vprašajte starše, katerih otroci so trpeli muke. In naslednjič, ko vidite mlado osebo, ki gleda na svoj telefon in se zdrzne, se vprašajte, ali smo v EU storili dovolj, da zaščitimo vse naše mlade pred kibernetskim nasiljem? Trenutno je odgovor ne. Ni treba, da je. Premagajte nasilneže. Naredimo to zdaj.

Ljudmila Novak, evropska poslanka (ELS)

Frances Fitzgerald, evropska poslanka (ELS)