04. 02. 2020

Skupaj lahko to bolezen najmanj omejimo #rak

Danes, 4. februarja, obeležujemo svetovni dan boja proti raku.

Po podatkih Mednarodne zveze za boj proti raku za rakom vsako leto zboli okoli 13 milijonov ljudi. Število bolnikov z rakom pa se iz leta v leto veča predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se bo pogostost raka v svetovnem merilu do leta 2032 zvišala na 22 milijonov letno.

Rak je ena glavnih prednostnih nalog Evropske komisije na področju zdravja. Predsednica von der Leyen se v svojih političnih smernica sklicuje na „evropski načrt za boj proti raku, da bi državam članicam zagotovili podporo pri izboljšanju nadzora in zdravljenja raka“ z namenom zmanjšati trpljenje, ki ga povzroča ta bolezen, in Evropi zagotoviti vodilno vlogo v boju proti raku.

Evropski načrt za boj proti raku bo povezan z drugimi prednostnimi nalogami nove Komisije in uživa podporo poslancev Evropskega parlamenta, držav članic in deležnikov, ki sodelujejo s Komisijo, da bi izboljšali preprečevanje raka in oskrbo bolnikov z rakom v Evropi.

Evropska komisija bo tako prav na današnji dan začela javno posvetovanje o načrtu na dogodku z naslovom „Evropski načrt za boj proti raku: prizadevajmo si doseči več“ , ki bo potekal v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Veseli me, da smo ob tem v EPP uspeli z iniciativo, da se v Evropskem parlamentu vzpostavi poseben parlamentarni odbor za raka.

Verjamem, da s skupnimi močmi lahko to hudo bolezen najmanj omejimo.