26. 03. 2020

Prvi ukrepi za težke čase, ki so pred nami #koronavirus

Evropski parlament bo danes zvečer glasoval o prvih treh zakonodajnih predlogih kot odziv na pandemijo koronavirusa, ki se nanašajo predvsem na prerazporeditev kohezijskih sredstev v vrednosti 37 milijard evrov za potrebe nakupa zaščitne opreme in za raziskave cepiva.

Poleg tega bo parlament sprejel tudi razširitev uporabe solidarnostnega sklada in prekinitev izvajanja pravil o dodeljevanju letalskih slotov za preprečitev praznih letov.

Vse ukrepe absolutno podpiram.

Strinjam se, da je najprej potrebno poskrbeti za zdravje, nato bomo reševali gospodarstvo. A dejstvo je, da vsi kazalci kažejo, da bo svet najmanj za eno leto pahnjen v recesijo. Kako globoka bo, pa bo odvisno od časovnega okvirja zajezitvenega boja proti virusu.

V Bruslju po mojih informacijah poteka tudi izjemno zahtevno pogajanje okoli aktivacije uporabe evropskega reševalnega sklada ESM s 410 milijardami evrov posojilne zmožnosti. Sklad ESM je bil uporabljen v zadnji finančni krizi v začetku prejšnjega desetletja. Menim, da ga bomo morali ponovno aktivirati.

Več pa v video izjavi. Ostanite doma, ostanite zdravi.