20. 01. 2021

Potrdila o cepljenju in svoboda človeka #izjava

Človekovo dostojanstvo in svoboda sta nedotakljivi vrednoti v Evropski uniji (EU). Prepričana sem, da moramo v tej smeri tudi razmišljati pri uveljavitvi potrdil o cepljenju. Z zdravstvenega vidika so potrdila o cepljenju proti Covidu-19 celo nujno potrebna in koristna, a je ob uvedbi le-teh potrebno zasledovati načelo nediskriminatornosti v EU.

Smiselno bi bilo, da bi se vsi ukrepi za prehajanje mej znotraj EU, ki trenutno veljajo, odpravili za tiste, ki bi se odločili za cepljenje in posledično prejeli tudi potrdilo. Menim pa, da tistim, ki se za cepljenje ne bi odločili, možnosti prehajanja iz ene države članice v drugo ne bi smeli prepovedati. Za te bi morali obveljati vsi ukrepi testiranja in karantene, dokler Covid-19 ogroža zdravje Evropejcev.

Tudi sama prejemam vse več informacij, ko se podjetniki in drugi pritožujejo nad obveznimi testiranji ali karantenami pri prehajanju državnih mej. Mnogi ljudje imajo občutek, da se jim je odvzela pravica do svobode poslovanja in gibanja. Razumem tudi to, da se je ob tem za marsikoga obudil spomin na čase, ko pravica do svobode gibanja ni bila vrednota, temveč zgolj privilegij za nekatere posameznike.

Območje svobode, varnosti in pravice do svobodnega prehajanja mej je bilo v EU oblikovano zato, da bi se državljanom držav članic zagotovilo prosto gibanje brez potnih listov. To je tudi temeljno načelo Schengenskega območja. Menim, da ga moramo tudi v teh težkih časih ohraniti, saj je življenje Evropejcev čedalje bolj prepleteno in ni več vezano zgolj na državo bivanja.

Evropska unija (EU) ima sklenjene pogodbe s šestimi farmacevtskimi podjetji o nabavi 2,3 milijarde odmerkov cepiv. Za zdaj je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila cepivi, s katerima ima EU dostop do 760 milijonov odmerkov cepiva, kar je dovolj za cepljenje 80 odstotkov prebivalcev EU. To pa je tudi ciljni odstotek, ki ga vsi skupaj želimo doseči do poletja.

Kljub vsej kontroverznosti, ki jo nekateri še napihujejo, pa verjamem v cepiva, ki jih je EMA v Bruslju že potrdila kot varna. Nič ni več vredno v življenju od življenja samega. Na to je vselej potrebno misliti, tako ob potrjevanju ustreznosti cepiva kot tudi ob tehtanju odločitve za ali proti cepljenju.