04. 03. 2020

Proti paniki, a skrbi gospodarska škoda #koronavirus

Menim, da pri pojavu novega koronavirusa ne smemo ustvarjati panike, čeprav je primer širitve virusa vse bolj nepredvidljiv. Zagotovo pa nas morajo skrbeti informacije o gospodarski škodi, ki je ob tem že začela nastajati. Centralni banki v ZDA in Avstraliji sta včeraj že znižali obrestno mero, medtem ko v Bruslju krožijo informacije, da obstaja zaskrbljenost tudi v Evropski centralni banki (ECB).

Nemška vlada je za boj proti virusu, s katerim je v državi okuženih že skoraj 200 ljudi, vzpostavila krizni štab za zaščito pred zdrsom nemškega gospodarstva v recesijo. Zastoje pri dobavi in odpremi pa so začela čutiti tudi večja podjetja drugod po Evropi.

Ker je slovensko gospodarstvo predvsem izvozno naravnano, pričakujem od slovenske vlade preučitev vseh možnosti kriznega odzivanja na razmere na trgu, če bi se gospodarska slika v Evropi in po svetu drastično poslabšala.

Kot polnopravna članica odbora za zdravje v Evropskem parlamentu pozorno spremljam izjemno nepredvidljive razmere, ki naj bi se, na podlagi mnogih informacij, v bližnji prihodnosti še poslabšale.

Po najnovejših podatkih se je sicer z novim koronavirusom po svetu okužilo okoli že skoraj 100 tisoč ljudi v več kot 70 državah, več kot 3100 jih je umrlo. Skoraj polovica okuženih je že ozdravela.