09. 04. 2020

Odziv na vladno depešo o slovenskih medijih

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je Svetu Evrope poslala depešo o slovenskih medijih, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima.

V nadaljevanju sledi objava izjave poslanke Evropskega parlamenta in nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak:

“Iz nekdanjega komunističnega sistema izvirajo tudi nekatere politične stranke, njihovo vodstvo in članstvo. Najmanj demokratični so prav tisti mediji, ki delujejo pod patronatom nekaterih političnih strank ali pa so v njihovi lasti.

Slovenija je že trideset let demokratična država, kljub temu pa se je večkrat, do neke mere, v nekaterih medijih še vedno zaznala dediščina komunizma in vpliv političnih strank, ki imajo tudi več kapitala. Objektivno poročanje in upravičena kritika oblasti sta dve temeljni vrednoti, ki bi ju morali spoštovati mediji in oblast.
Konstruktivna kritika pa je lahko oblasti celo v pomoč. Čeprav smo politiki z mediji večkrat v dvoboju, pa je svoboda medijev nekaj, kar je nujno za obstoj demokratičnih vrednot. 

V življenju vselej obstaja prostor za izboljšanje, tudi za medije. Medijska zakonodaja zagotovo potrebuje spremembe, da stopi v korak s časom. Prav tako si želim, da bi RTV Slovenija šla po poti programske in vsebinske modernizacije, vendar brez okrnitve novinarske integritete in svobode izražanja. Sicer pa si želim, da bi mediji večkrat zasledovali pozitivne zgodbe in interese preprostega človeka in ne posameznih lobističnih organizacij ali lobistov. 

Prav tako menim, da se mediji včasih prevečkrat in predolgo časa ukvarjajo z nepomembnimi zgodbami in aferami. Za pomembne in malo bolj zapletene probleme, ki zahtevajo več poglabljanja in tudi znanja, pa zmanjka časa in prostora.”