08. 07. 2020

Odločno moramo zavrniti težnje po svinčenih časih

Nemška kanclerka Angela Merkel je v Bruslju nagovorila Evropski parlament, kjer je v sklopu julijskega zasedanja predstavila prioritete nemškega predsedovanja Svetu EU do konca leta 2020.

V nadaljevanju objavljamo izjavo poslanke Evropskega parlamenta Ljudmile Novak:

“Še nikoli v zgodovini sodobne Evropske unije (EU) niso bile temeljne demokratične vrednote pod tako hudim udarom, kot so sedaj v času pandemije COVID-19. Slovenija se je z vstopom v EU leta 2004 obvezala braniti in živeti temeljne vrednote EU, kamor spadajo človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost in vladavina prava.

Vrednote EU so skupne državam članicam, v kateri vladajo družbena vključenost, toleranca, pravica, solidarnost in nediskriminacija. To pa predstavlja tudi sestavni del evropskega načina življenja.

Če pogledamo sedanje razmere, nas lahko upravičeno skrbi, saj je dosedanji evropski način življenja pod vse večjim pritiskom sprejemanja ukrepov, ki spominjajo na nekatere svinčene čase. Naj na tej točki ponovno poudarim, da podpiram ukrepe za zajezitev pandemije COVID-19, vendar morajo biti ti sprejeti skupaj s strokovnimi institucijami in morajo imeti jasno in nedvoumno časovno omejitev.

Današnji govor nemške kanclerke Angele Merkel v Evropskem parlamentu je potrdil, kar se v Bruslju čuti že dlje časa. Evropa potrebuje novo razvojno pot, a mora ta temeljiti na resnicoljubnosti, solidarnosti, svobodi in demokraciji.

Z vso odločnostjo moramo zavrniti poskuse delitev Evrope na vzhod in zahod. Prostora za tovrstne ideološke delitve in razdore si preprosto ne moremo več privoščiti, tudi v času pandemije COVID-19 ne.

Verjamem, da bo Nemčija, ki si je za geslo svojega predsedovanja EU izbrala besedo “SKUPAJ”, znala kljubovati izzivom druge polovice leta 2020. Če kdaj, potem moramo biti sposobni stopiti v čevlje sočloveka prav v tem času. To vsekakor ni lahka naloga, a je edina pravilna.

EU potrebuje več medsebojnega razumevanja in solidarnosti ter manj zasledovanja ozkih parcialnih interesov. Živimo v času, ko mora postati solidarnost vrednota najvišje vrednosti, spremljati pa jo mora pogum. Gre namreč za prihodnost naših otrok in vnukov, da bodo lahko živeli svobodno in v duhu demokracije. Prepričana sem, da le tako lahko pričakujemo nadaljevanje neverjetnega gospodarskega in družbenega razvoja, kot ga Evropa pozna in uživa vse od konca 2. svetovne vojne.”