21. 01. 2021

Odločajo naj dejstva #izjava

V zadnjih dneh se večkrat omenjajo moje besede izpred nekaj let v povezavi z nekdanjim gospodarskim ministrom Stankom Stepišnikom. Ker je njegovo ministrstvo tedaj dodelilo državno pomoč njegovemu podjetju, je moral odstopiti z ministrske funkcije.

Kdorkoli zaseda funkcijo ministra Republike Slovenije, mora spoštovati ustavni red, zakone in delovati po svoji vesti za blaginjo naše države. Eno od legitimnih sredstev politike je tudi interpelacija ministra in ob zadostnem številu glasov v državnem zboru njegova razrešitev.

Če v primeru ministra Janeza Ciglerja Kralja obstajajo dokazi, da je pri dodelitvi državnih sredstev Zavodu Iskreni kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ali katerikoli drugi zakonodajni okvir, menim, da jih ima javnost pravico tudi videti.

Zavedam se načela zgleda in človekove integritete, ki mora biti pri politiku še toliko večja in jo noben zakon posebej ne opredeljuje. A ob tem želim poudariti, da je potrebno zavrniti kakršnekoli obsodbe, ki temeljijo na insinuacijah ali služijo zgolj za diskreditacijo kogarkoli. Če želimo biti družba dejstev, potem moramo, še zlasti v javnem prostoru, odločati na podlagi dejstev.

Zastrupljati ozračje z natolcevanji je nevarno početje, kar nenazadnje lahko spremljamo tudi v nekaterih drugih državah po svetu. Enako nevarno početje je prepovedati dejavnosti zavoda, društva ali podjetja, ki so zakonita, a hkrati niso všeč in po volji eni ali drugi politični opciji.