17. 12. 2019

Ko mi peremo umazano perilo v javnosti...

Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je Sodišču EU predlagal, naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe, ki jo je vložila Slovenija proti Hrvaški v povezavi z arbitražo. Podatki kažejo, da Sodišče EU v kar 80 odstotkih sledi mnenju generalnega pravobranilca.

Slovenija v tožbi pred Sodiščem EU očita Hrvaški kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja. Na slovenski strani izpostavljajo, da pri tožbi ne gre za vprašanje meje, saj da je to rešeno z arbitražno razsodbo, ki je dokončna in pravnomočna.

V nadaljevanju objavljamo stališče poslanke Evropskega parlamenta Ljudmile Novak:

“Na vsak način razsodba arbitražnega sodišča velja. Obžalujem pa, da bo Slovenija očitno tudi tokrat potegnila ta kratko. In žal mi je, ker ne vemo, kdaj bo ta sodba arbitražnega sodišča zdaj tudi implementirana v praksi. In to ne glede na to ali nam je všeč ali ne.

Menim, da na drug način, kot s to sodbo arbitražnega sodišča, Slovenija pri določitvi meje s Hrvaško ne more dobiti česa več. Meja je sedaj določena in pri tem moramo vztrajati. Dejstvo pa je, da ko mi peremo umazano perilo v javnosti, se nam lahko samo smejijo in Slovenija je pri tem naredila vrsto napak.”

Več si lahko pogledate v spodnjem videu, kjer je bila nekdanja predsednica NSi in ministrica v Vladi Republike Slovenije gostja v oddaji “Politično s Tanjo Gobec” na TV Slovenija 1. Celotna oddaja pa je na voljo na tej POVEZAVI.