01. 12. 2020

Kje, kako in koga bomo najprej cepili? #izjava

Slovenija je parlamentarna demokratična republika, kjer je svoboda izražanja misli, govora, tiska in drugih oblik javnega obveščanja zapisana v ustavi. Vlogi RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA) sta vitalnega pomena za slovensko demokracijo.

Od Urada vlade za komuniciranje (Ukom) bi pričakovala, da bi skupaj s pristojnimi ministrstvi v teh izjemno težkih časih svojo energijo usmeril v komunikacijsko strategijo cepljenja proti Covid-19.

Kje, kako in koga bomo najprej cepili.

Podjetji Pfizer in BionTech ter Moderna sta na Evropsko agencijo za zdravila že vložili vlogo za dovoljenje uporabe cepiva. Odločitev o Pfizer/BionTech cepivu bo sprejeta že 29. decembra letos, morda že prej.

Naj ob tem spomnim, da je Evropska komisija z vsemi omenjenimi podjetji v Bruslju že podpisala nabavne pogodbe, močno podporo k temu pa smo izrazili tudi v Evropskem parlamentu.

A države članice Evropske unije (EU) morajo zdaj same pripraviti strategijo cepljenja. Poročila kažejo, da ima veliko zahodnih in severnih držav članic strategijo že v operativni izvedbi in ne zgolj na papirju.

Ker so nekatera cepiva izjemno občutljiva, bodo pri tem izjemno pomembne dobre hladne verige, organizacije centrov za cepljenja in izobraževanja osebja, ki bo izvajalo cepljenje, poskrbeti pa bo potrebno tudi za logistiko prevoza.

Pričakujem, da bo Vlada Republike Slovenije sledila tudi primerom dobre prakse nagovarjanja ljudi in za cepiva, ki so po vseh znanstvenih raziskavah varna in več kot 90-odstotno učinkovita, tudi nenehno javno izražala zaupanje. Od uspešnosti cepljenja je odvisen uspeh vrnitve v običajnost, kot smo jo poznali pred novim koronavirusom. Gre za človeška življenja.

Novica, da je Slovenija trenutno na prvem mestu po številu umrlih na milijon prebivalcev na svetu, je žalostna in tragična.