25. 11. 2021

Kaj je COVID-19 naučil Evropo o tem, kako naj premaga raka

Do danes je bilo v Evropi zaradi korona virusa približno 1,4 milijona smrti, in sicer od prve zabeležene evropske smrti v Franciji 15. februarja 2020. Rak vsako leto v Evropi povzroči 1,3 milijona smrti, med katerimi je tudi 6000 otrok. Hkrati se vsako leto po najbolj grozljivi diagnozi obrne na glavo življenje 2,7 milijona ljudi, od tega je 35.000 otrok in mladostnikov. COVID-19 in rak ne delita le tega grozljivega portreta. Obe bolezni lahko prizadeneta vsakogar, ne glede na njegov družbeni status ali kraj bivanja. Korona virus in rak nista bolezni revnejših slojev v Evropi; pač pa lahko prizadeneta kogarkoli.

Septembra 2020 je Evropski parlament ustanovil poseben Odbor za boj Evrope proti raku. Delo, opravljeno v zadnjih 21 mesecih, je bilo namenjeno temu, da ugotovimo, kako bi bilo mogoče ta cilj uresničiti s skupnimi močmi na evropski ravni. Kot zakonodajalci EU smo pripravili in začrtali pot, po kateri moramo stopati, če želimo doseči rezultate.

Pandemija korona virusa je že pokazala prednosti skupnega dela na področju zdravstva, pa tudi težave in ovire, s katerimi se pri tem srečujemo. V boju proti COVID-19 smo morali začeti iz nič. Zdravstveni sistemi EU pa imajo veliko več znanja in izkušenj v boju proti raku. Lahko si samo predstavljamo, kaj vse bi lahko dosegli, če bi povezali vse to evropsko znanje in izkušnje.

Zdravljenje in zdravila proti raku so zelo draga, še posebej, ko gre za zelo redke vrste raka. Kot smo storili pri cepivih proti Covidu-19, bi morala Evropska komisija spodbuditi evropski sistem skupnega javnega naročanja, da bi bilo zdravljenje cenovno dostopnejše, tako za bolnike kot za naše zdravstvene sisteme. Evropa si mora prizadevati za bolj enakomeren dostop do zdravil in spodbujati prebojne inovacije, kot smo to storili s cepivi proti Covidu-19.

EU lahko vpliva tudi na preprečevanje, zgodnje odkrivanje in zdravljenje raka, pri čemer ima na razpolago finančna sredstva v višini 95,5 milijarde evrov iz programa Horizon Europe. EU mora narediti vse, da bodo ovire, ki zdaj upočasnjujejo zdravljenje redkih vrst raka, mnogi od teh prizadenejo otroke, premagane. Da bi zagotovili prilagojeno zdravljenje, ki bi bilo na razpolago vsem bolnikom, bi morala vsaka država članica imeti vsaj en specializirani center za otroke in mladostnike, ki trpijo za rakom.

Izkušnje s Covidom-19 so pokazale, da lahko čezmejno sodelovanje rešuje življenja. Bolniki z rakom bi morali imeti manj težav pri iskanju pomoči in zdravljenju v drugih državah članicah. Zdravstveni sistemi pa morajo biti pripravljeni na to, da bolnike premestijo v bolnišnico, kjer je mogoče najti najboljše zdravljenje. V državah članicah EU bi morala obstajati enotna pravila o odobritvi in ​​povračilu stroškov za zdravila. Vsi bolniki si zaslužijo pravico do tega, da so zdravljeni, ne glede na državo članico, v kateri živijo. Nihče v EU ne bi smel biti diskriminiran na podlagi njegove pretekle diagnoze in kot bolnik z rakom. Življenje bolnikov z rakom in podpora njihovim svojcem so ključni v naši družbi.

To je le nekaj primerov, kjer lahko Evropa naredi velik korak naprej. Evropski parlament si je prizadeval za pomoč bolnikom z rakom, ne glede na to, v kateri od 27 držav članic živijo. Trenutno imajo bolniki v vzhodni Evropi 30 odstotkov manj možnosti za okrevanje v primerjavi z bolniki v zahodni Evropi.

Kot zakonodajalci EU želimo zagotoviti, da boj proti raku ne bo temeljil na socialnem statusu ali geografskih mejah.

Evropa lahko združi prizadevanja, znanje in denar. Takšni viri zdaj zahtevajo politično voljo 27 voditeljev držav članic in njihovih vlad. Kot je to storil Evropski parlament, bi se morali voditelji strinjati, da lahko Evropa skupaj premaga raka, namesto da se vsaka država sama bori proti njemu. Evropski parlament želi, da 27 ministrov za zdravje tega ne bi spregledalo. S to politično nalogo bi se morali soočiti z voljo, kakršno imajo bolniki z rakom v njihovem vsakodnevnem boju s to boleznijo.