15. 12. 2022

Izjava za medije o lobističnih stikih

Poslanka Evropskega parlamenta Ljudmila Novak je skupaj s preostalimi slovenskimi evropskimi poslankami in poslanci prejela spodnja vprašanja časopisa Večer.

Odgovori evropske poslanke Ljudmile Novak se nahajajo pod vsakim vprašanjem.

1) Koliko lobističnih stikov ste kot poslanka Evropskega parlamenta prijavili v letu 2022 in kateri so glavni kriteriji pri odločanju, ali se boste z lobistom sestali ali ne?

Pisarna evropske poslanke Ljudmile Novak je v letu 2022 prijavila en lobističen stik. Pri presoji ali se bo poslanka sestala z lobistom, odločata vsebina oziroma namen in cilj lobiranja. Presojamo tudi ali bi pri tem lahko prišlo do nasprotja interesov.

2) Koliko domačih oziroma slovenskih lobistov se je letos obrnilo na vas, katere so bile teme lobiranja, lahko koga imenujete?

Evropsko poslanko obiskujejo predvsem njeni volivci in državljani, ki pa niso lobisti. Poslanko so letos za sprejem prosili le lobisti, ki so lobirali za interesno organizacijo, v kateri so zaposleni – ta stik je poslanka prijavila v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

3) Ste v času, odkar ste poslanka Evropskega parlamenta, prejeli kakšno nespodobno ponudbo koga od lobistov, kako opredeljujete nespodobno ponudbo?

Poslanka Evropskega parlamenta Ljudmila Novak ni prejela nespodobne ponudbe lobistov. Kot nespodobno ponudbo bi razumeli vsak poskus ponujanja podkupnine ali druge (ne)materialne koristi oziroma »trgovanje po načelu »daj-dam«.