01. 03. 2022

Izjava o Putinovi krvavi agresiji nad Ukrajino

Kot poslanka Evropskega parlamenta ostro obsojam vojaško agresijo Putinove Rusije nad Ukrajino in pozivam k takojšnji prekinitvi vojaških spopadov. Uporaba vojaške sile je v nasprotju z Ustanovno listino Združenih narodov in temeljnimi načeli mednarodnega prava.

V Evropskem parlamentu smo v zahtevi, da Putinova Rusija preneha z vojaško agresijo in poboji civilistov ter nemudoma v celoti umakne svoje sile in vojaško opremo iz Ukrajine in njene okolice, povsem enotni.

V politični skupini EPP pozivamo institucije EU, da si prizadevajo podeliti Ukrajini status kandidatke za EU, kot to pravi 49. člen Pogodbe. Verjamemo, da mora Ukrajina ob upoštevanju pravil EU postati del naše evropske družine.

Pogum, predanost in odločnost Ukrajincev, da se branijo, si zaslužijo najvišje spoštovanje in najvišjo podporo celotnega demokratičnega sveta.

Ob tem želim še enkrat poudariti, da je Putinova neupravičena, neizzvana in barbarska agresija na suvereno državo prelomnica v evropski zgodovini in kot takšna zahteva ustrezne odločitve. Verjamem, da bodo Putinova krvava dejanja dobila epilog tudi v okviru Mednarodnega kazenskega sodišča s sedežem v Haagu.

Ukrajina je svobodna in neodvisna država in svobodno odloča o svoji prihodnosti ter se ima pravico braniti.

V celoti podpiram vse finančne in vojaške ukrepe EU ter zveze NATO, ki so usmerjeni v slabitev Putinovega krvavega režima in zavarovanje evropskega demokratičnega sveta. Pričakujem in zavzemam se za nadaljevanje vsakršne pomoči demokratično izvoljeni oblasti v Ukrajini.