10. 09. 2019

Kaj pričakujem od komisarja Lenarčiča

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je slovenskemu komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje. V nadaljevanju objavljamo stališče evropske poslanke Ljudmile Novak:

“Priložnost, ki jo je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponudila Sloveniji s komisarskim mestom za humanitarno pomoč in krizno upravljanje je izjemna in hkrati tudi zelo odgovorna. Od gospoda Lenarčiča pričakujem, da bo Slovenijo v Evropski komisiji zastopal z jasno vizijo in visoko stopnjo integritete, saj ima njegov resor predviden proračun v višini več kot 11 milijard evrov.

Ne smemo pa pozabiti, da funkcija evropskega komisarja predstavlja odgovornost za delo v celotni Evropski Uniji in po svetu. A kljub temu upam, da gospod Lenarčič ne bo pozabil na priložnosti, ki se bodo v okviru njegovega dela ponudili za dobrobit in razvoj Slovenije.

Ob tem pa želim dodati, da ob pregledu seznama komisarjev nisem najbolje zadovoljna s kandidati, ki se jim očita sum koruptivnosti, saj to že vnaprej slabi moč komisarja in zmanjšuje njegovo avtoriteto ter integriteto oziroma ugled celotne komisije.”