03. 03. 2021

Izjava za javnost ob odhodu Fidesza iz političine skupine EPP

“Evropska unija temelji na demokratičnih vrednotah, človekovih pravicah ter varovanju in ohranjanju miru. EPP in skupina EPP v Evropskem parlamentu sta vselej zagovornika in branitelja teh vrednot, ki so jih postavili očetje povojne Evrope. Spomin na surovo obdobje, ko je bila Evropa v primežu avtoritarnih teženj prepletena z žicami, je še kako živ.

Še posebej v času pandemije Covid-19 imajo ljudje občutek, da se zaradi hude zdravstvene krize kratijo osnovne človekove pravice. Prav zato je toliko bolj pomembno, da se v EPP postavimo in borimo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava.

Današnje glasovanje o spremembi pravil suspenza nacionalnih delegacij v skupini EPP v Evropskem parlamentu ni bilo uperjeno zoper katero izmed članic naše družine, temveč je bilo izvedeno zato, da se jasno postavijo pravila v primeru hudih kršitev vrednot naše politične skupine.

Spremembe pravil sem podprla, ker menim, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov.

Obvestilo Viktorja Orbana vodstvu skupine EPP, da bodo poslanci Fidesza zaradi današnjega glasovanja zapustili skupino EPP, je njegova suverena odločitev. Negotove razmere v zvezi s statusom Fidesza v skupini EPP v Evropskem parlamentu so se s tem tudi dokončno razrešile.

Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine ter nenehno sejati dvom in negotovost glede delovanja politične skupine, ki ji pripada. To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci.”