05. 05. 2020

Demokracije nikoli ne smemo zaobiti #Covid19

“To, da so nekateri želeli z nakupi zaščitne opreme kovati dobičke, ni primerno in ni dostojno, zato tudi sama podpiram ustanovitev preiskovalne komisije, predvsem pa, da organi pregona temeljito raziščejo stvari. Treba je priti do resnice,” je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija 1 na temo epidemije Covid-19 (novi koronavirus) dejala poslanka Evropskega parlamenta in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak in poudarila, da morajo preiskovani v primeru dokazano ugotovljenih kršitev prevzeti odgovornost.

“Očitno je, da smo bili v Sloveniji, vsaj do sedaj, uspešni, da smo se držali navodil za zajezitev epidemije, ki jih je dajala tudi zdravstvena stroka ves čas. Sama si predvsem želim, da bi politika upoštevala stroko in menim, da je do takšnih ukrepov pač moralo priti, da smo se tudi vsi čutili bolj varne. Ne smemo pa seveda zaobiti demokracije. Ti ukrepi morajo biti časovno omejeni. Ko bo epidemije konec, mora demokracija v polni meri znova zaživeti. Od tega absolutno ne smemo odstopati,” je še dodala.

O kritikah nekaterih zoper delovanje Evropske unije pa je Ljudmila Novak odgovorila: “Pogosto se dogaja, da vlade ne ukrepajo ustrezno, potem pa je za vse kriva Evropska unija. Vemo, da je zdravstvo v pristojnosti držav članic. Seveda pa so se vse države znašle pred izzivom, kajti nobena država ni bila pripravljena na takšno pandemijo, četudi smo že vedeli, kaj se dogaja na Kitajskem.”

Ob tem je Novakova poudarila: “Evropska unija je takoj sprožila nekatere mehanizme, tudi takoj na začetku te krize smo glasovali in smo spremenili rebalans proračuna, iz katerega, iz kohezijskih sredstev, je Slovenija dobila 600 milijonov evrov. Različni skladi so se ustanovili v ta namen in se še bodo, pa tudi banke bodo ustrezno podprle gospodarstvo in države, kolikor časa bo potrebno. Seveda so nekateri pričakovali, da bo vse to zastonj, da ne bo potrebno vračat. Sama menim, da je tudi posojilo v krizi težko dobiti. Verjamem pa, da ko si bodo države, še posebej neto plačnice, tudi same opomogle in ko bo konec te krize, da bodo verjetno tudi marsikakšen dolg spregledale.”

Celotno oddajo si lahko pogledate na tej POVEZAVI.